INAUGURACIÓ DEL CENTRE DE NATURA I FAUNA VIMFERRI

El passat dia 1 de maig varem inaugurar a Juneda un nou centre de fauna salvatge. El centre, annex a les instal·lacions de la Granja Escola la Manreana, porta per nom Centre de Natura i Fauna Vimferri.

Amb la col·laboració de l’Ajuntament de Juneda i el Suport econòmic de la Diputació de Lleida i la Caixa, hem aconseguit tirar endavant un projecte anhelat des de feia molt temps.

Des de bon començament ha estat ben marcada la nostra vocació a aprendre i tenir cura dels animals. En tenim de tota mena a la granja i la sala de mascotes. A més, convivim i treballem amb ells en el dia a dia de la granja i els tallers.

En el cas dels cavalls, afegim un important element social ja que els utilitzem per treballar en les teràpies eqüestres a la Fundació la Manreana.

Aquest cop hem volgut donar un pas més i endinsar-nos en el món de la fauna salvatge. Però el que buscàvem era fer-ho d’una manera en la qual, a part de poder gaudir i aprendre d’aquesta diversitat de fauna que tenim al nostre territori, ho poguéssim fer ajudant aquestes espècies animals i participant activament en la seva recuperació i la seva conservació.

Per aquest motiu vam decidir col·laborar amb el Departament de Medi Ambient creant un centre que acollís els animals irrecuperables dels diversos centres de recuperació de fauna de Catalunya. I que aquests animals puguéssin viure aquí en les millors condicions i al mateix temps poguéssim aprendre d’ells i poguéssim entendre la importància de conservar-los i de tenir-ne cura.

El nou centre està ubicat dins el recinte de la granja escola tot i que n’està separat i ben delimitat. Aquesta nova instal·lació està tancada i protegida pel fet que alberga animals salvatges, els quals no poden estar exposats al públic tot el dia com passa amb els de la granja.

Els animals allotjats al centre poden ser aus, rèptils i mamífers autòctons, procedents del Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent o d’altres centres de Catalunya amb el mateix reconeixement. Aquests animals són irrecuperables. Per tant, no poden ser alliberats a la natura altre cop per motiu físic (seqüel·la o lesió), o d’adaptació (per exemple perquè són cadells que s’han hagut de pujar amb biberó i ja estan acostumats a les persones).

La nostra intenció és que aquests animals trobin en el centre unes condicions òptimes per viure, el més semblants possible a les que es troben vivint en llibertat.

Igualment, volem col·laborar en tots els projectes que estiguin dins les nostres possibilitats com podrien ser projectes de cria en captivitat; estudis comportamentals d’alguna espècie; etc. Sempre comptant amb el vistiplau del Departament de Medi Ambient.

Per altra banda, en l’àmbit educatiu, aprofitarem que tenim cura d’aquests animals per què els nens i nenes i el públic en general puguin aprendre i gaudir d’aquests animals salvatges tan difícils d’observar en llibertat. Al mateix temps, intentarem motivar tothom en el respecte per la fauna autòctona i per al medi ambient en general.

També oferirem les nostres instal·lacions a persones que realitzin estudis universitaris i/o d’investigació d’aquestes espècies d’animals que acollirem.

El centre està dividit en recintes de diverses mides depenent de l’espècie que hi ha de viure. Disposa d’instal·lacions per a daines, cèrvols, cabirols, muflons, cabres hispàniques, senglars, teixons, marmotes, guineus, genetes, fagines, voltors, tortugues, granotes, i tot tipus d’aus rapinyaires (àguiles, ducs, milans, xoriguers, falcons, òlibes, xuts,…)

El centre també consta d’una aula de natura on farem els tallers i tindrem tota la informació dels diversos animals del centre. A més, en aquesta aula de natura hi podem veure projectades imatges del niu de l’òliba en directe i s’estan preparant més càmeres per poder veure altres racons interessants i amagats del centre.

Concloent, remarcar la nostra prioritat que és l’Educació Ambiental. Pensem que és molt important que tothom i sobretot els infants coneguin i estimin el nostre patrimoni natural. Només així aconseguirem conservar i millorar l’estat de la flora i la fauna de Catalunya i de tot el planeta.

I també creiem que el centre pot esdevenir un important valor afegit per a Juneda i esperem que en gaudiu tots i totes.

Tarifes

TALLERS / ACTIVITATS ESCOLARS

VISITES PUBLIC GENERAL

ADULTS: 5€/persona

NENS: 3€/persona

Preu mínim per grup: 50€

Grups de mínim 10 persones i màxim 20.

 

HORARI

Dissabtes, Diumenges i Festius: 2 torns (de 12h a 13h i de 16h a 17h)

*Per altres opcions horàries, truqueu al 669701780 (Jordi)

S’ha de fer reserva prèvia!

Us arribarà un correu confirmació de disponibilitat de si la visita és pot fer o no (cliqueu aquí per fer la sol·licitud) i que s’envii un formulari a info@lamanreana.com  Les peticions/sol·licituds s’han de fer amb un mínim d’antelació de 3 dies abans del dia que vulgueu venir.